HTML

Nagyot mondás

Jelen blog a magyar nyelvben általánosan használt szavak és szókapcsolatok eredetét magyarázza, keresi. Olyan szavakét, szókapcsolatokét, melyekről már rég nem tudjuk, miért is úgy hívják, ahogy hívják. Pl: miért mondjuk az álhírekre, hogy: KACSA? (Mert valami gyagyás rosszul fordította). Érdekel? Olvasd el!

Friss topikok

  • hobby forradalmár: A fenti hír nem kacsa :) (2010.06.01. 09:57) A hír kacsa

Linkblog

Archívum

Fizet, mint a katonatiszt

2010.06.01. 09:27 hobby forradalmár

 Ma mindenki olyan értelemben használja, hogy valaki mindent fizet. Pedig eredetileg nem ezt jelentette. 
Kép
Anno a XIX. század végén, a XX. század elején a katonai alakulatok városról városra vándoroltak kiképzési feladatok végrehajtása közben. A tiszteket a helyi előkelőségeknél szállásolták el. Ami akkoriban igen nagy megtiszteltetés volt a háziakra nézve. 
A városba érkezett katonák esténként, hogy oldják a harctéri stresszt nem ritkán, hatalmas lakomákat rendeztek valamint az arra alkalmas ifjú hölgyeket is, hogy is mondjam, "leküzdötték". Aztán, ahogy jöttek, mentek is. Maguk mögött hagyva kifizetetlen számlákat és pár várandós honleányt. 
A kifizetetlen számlák miatt terjedt el akkoriban, a „fizet, mint a katonatiszt” azaz sehogy mondás.

Idővel a jelentése teljesen megváltozott. Talán a Horthy hadseregben igen szigorúan betartott szabály hatására, amely csak a tiszthez méltó hozománnyal rendelkező arákkal kötött házasságokat engedélyezte. S így meglehetősen jó anyagiakkal rendelkező tisztikar alakult ki. Talán az 50-es, 60-as, 70-es években, amikor a katonák a magyar átlaghoz képest igen jó fizetéssel rendelkeztek. Ezt sajnos már én sem tudom.

Szólj hozzá!

Címkék: katona fizet alakulat tiszt harctér

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyotmondas.blog.hu/api/trackback/id/tr162047083

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása