HTML

Nagyot mondás

Jelen blog a magyar nyelvben általánosan használt szavak és szókapcsolatok eredetét magyarázza, keresi. Olyan szavakét, szókapcsolatokét, melyekről már rég nem tudjuk, miért is úgy hívják, ahogy hívják. Pl: miért mondjuk az álhírekre, hogy: KACSA? (Mert valami gyagyás rosszul fordította). Érdekel? Olvasd el!

Friss topikok

  • hobby forradalmár: A fenti hír nem kacsa :) (2010.06.01. 09:57) A hír kacsa

Linkblog

Archívum

A hír kacsa

2010.06.01. 08:37 hobby forradalmár

 „Amerika robbantotta fel a WTC-t, AIDS-es tűvel fertőznek a mozikban, nem koccintunk sörrel, mert nem telt le a 150 év, gabonaköröket találtak Székesfehérváron…” Sorolhatnánk naphosszat a legendákat, szóbeszédeket, álhíreket, azaz KACSÁKAT. De, hogy honnan is került a magyar nyelvbe az a kifejezés a vissza nem igazolt, nem hiteles, forrást nélkülöző információkra, hogy a „hír kacsa”, csak kevesen tudják. Természetesen nem a „V”-ben repkedő, helyes récére utalnak, és nem is az ágytál volt az elnevezésének ihletője. Lássuk csak, honnan is ered?

Már az újságírás kezdetén is pontosan tudták, hogy praktikus valahogy jelölni azokat a híreket, melyeknek a forrása nem volt visszaigazolható, ismert vagy hiteles. Erre találták ki a latin „NT” rövidítést, mely a non testatum, azaz a „Forrás nélkül” megnevezést kapta. Ezt vették át az angolok is (Not Tested), amit szintén NT-ként rövidítettek.

Az derék németek is magukévá tették a fenti formulát, ám az ő olvasatukban az „enté” rövidítés az ő „Ente”, azaz kacsa szavukhoz módfelett hasonlít, amit a magyarok egy rossz fordításnak köszönhetően ma is az álhírekre használnak.

 

1 komment

Címkék: hírek hír kacsa beszéd álhír szó mondás

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyotmondas.blog.hu/api/trackback/id/tr402046989

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása